2008. február 17., vasárnap

Vendégváró szelet



A családunkban régóta ismert és népszerű ez a recept. A három lap sütése miatt nem egy turbó gyorsasággal készülő recept, ráadásul puhulnia is kell, de megéri a fáradságot és a türelmet, mert nagyon finom ízű sütemény. Nem túl gyakran sütöm-pedig szeretem-éppen a fentiek miatt, de most szombaton reggel, miközben azon törtem a fejem,hogy mi is legyen a hétvégi menü, valahogy beugrott ez a süti és utána már nem tudtam szabadulni a gondolattól.

Vendégváró szelet

25 dkg lisztből, 5 dkg zsírból, 5 dkg cukorból, 1 dkg szalagáréból, 1 kanál kakaóból, 1 tojásból és annyi tejből amennyit felvesz tésztát gyúrunk és 2 lapot sütünk belőle.

Ezenkívül szükségünk lesz még egy ugyanakkora méretű 4 tojásból készült sima piskótára.

Ne süssük kis tepsibe, mert akkor vastagok lesznek a lapok és a süti pedig zavaróan magas lesz. (én egy 25*30-as tepsiben sütöm sütőpapíron)

Krém: 5 kanál lisztet simára keverünk 4 dl tejjel és krémet főzzünk belőle. 20 dkg porcukrot kikeverünk 25 dkg puha margarinnal. Ha a főzőtt rész kihűlt egy tálba rakjuk és adagonként adjuk hozzá a margarinos-cukrot kevercset, úgy, hogy közben az egészet robotgéppel keverjük.

Megtöltjük a lapokat úgy, hogy alulra barna lap+krém+piskóta+krém+ tetejére másik barna lap.

Máz: Kikeverünk 15 dkg porcukrot 1 tojásfehérjével és pár csepp citromlével simára és azt kenjük a legfelső lapra.

Másnapig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon utána szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: