A recept a már többször említett Farsang Erika Szuperanyus könyvéből való. Ez tipikusan az a bedobozolós,nem túl dizájnos de minél tovább áll, annál finomabb aprósütifajtából való.
Lekváros linzer
10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
Kenéshez: 1 tojásfehérje
Díszítéshez: 5 dkg darált dió vagy mogyoró és/ vagy olvasztott csoki
Töltéshez: jófajta (legjobb a házi) savanykás lekvár Szerintem legjobb a meggy, de nekem most csak barack volt, az sem vált kárára.
A hozzávalókból omlós tésztát gyártunk. (Minden hozzávaló hideg legyen és ne fogdossuk túl sokáig, mert akkor bodag lesz a tésztánk)Először tegyük egy tálba a lisztet, cukrot és morzsoljuk el benne a hideg margarint, jöhet hozzá a vanília és a citromhéj és végül fogassuk össze a tojással.
1 óráig hideg helyen pihentetjük, fél cm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- ha nagyon finomat akarunk, akkor a kiszaggatott formák felét tojásfehérjébe majd a darált dióba forgatjuk.
- a kihűlt párokat lekvárral összeragasztgatjuk, ha nem dióztunk, akkor jöhet a csokimáz.
Ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre omlósabb, egyre finomabb a süteményünk. Bedobozolva sokáig, akár hetekig is eláll. (Bár erről személyes tapasztalataim nincsenek, mert nálunk addigra már csak az emléke marad meg)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése