2008. február 24., vasárnap

Bazsalikomos-camambert-tel töltött csirkemell- karácsonyi utópost


Még a karácsonyi bejegyzéseknél maradtam adós anyu fantasztikus camambert-tel és bazsalikommal töltött csirkemellreceptjével, ami méltán volt a szenteste legkellemesebb, legnépszerűbb és legfinomabb újdonsága.

A recept az egyik régebbi, talán 1999-es Tina karácsonyi különszámból való. Azért nem tudom pontosan, mert az eleje leszakadt és elveszett. Elég furin van megadva pár mennyiség a leírásban, de úgy másoltam be eredetiben ahogy ott volt. Ez 8 nagy csirkemellre elegendő mennyiség, ami hatalmas adag, ha kevesebből csináljuk, nyilván mindent arányosan kell csökkentenünk.

Hidegtálakhoz, vendégváráshoz tökéletes, mert előtte nap összerakhatjuk és aznap sütjük vagy pedig ha mégis elkészítjük, másnap, hidegen tálalva is nagyon finom.

Bazsalikomos-camambert-tel töltött csirkemell

Hozzávalók:

- 8 db közepes nagyságú, filézett csirkemell

- 3 szikkadt zsemle

- 0,5 kg camambert sajt

- 3 db tojás

- 3 dkg bazsalikom

- 2 dkg só

- 0,2 dkg bors

- 1 csokor petrezselyemzöld

- 2 dl olaj

Elkészítés:

A zsemléket langyos vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és keverőtálba tesszük. Ráütjük a tojásokat, majd megsózzuk, belekeverjük a bazsalikomot, a felaprított petrezselyemzöld felét és a felkockázott camambert-et. Összedolgozzuk, és negyedórára félretesszük.

A megmosott, besózott csirkemelleket felhasítjuk. Belenyomkodjuk a tölteléket, és hústűvel összetűzzük, hogy sütés közben a sajt ne folyjon ki.

Az olajat tepsibe öntjük. Belerakjuk a csirkemelleket, és tetejüket megkenjük olajjal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, 20 percig lefedve, majd 30 percig kitakarva pirosra sütjük. Tálalás előtt a húst megszórjuk friss petrezselyemzölddel.

Ha esetleg túl sok a töltelék, a maradékból nedves kézzel cipót formázunk. Zsemlemorzsába forgatjuk, majd a csirkemellek mellé helyezve sütjük.

Hidegen fogyasztva is nagyon finom.

Megjegyzés: anyu nem egyben tálalta, hanem karikákra vágta, nagyon jól mutatott, amellett, hogy irtó finom is volt.

Nincsenek megjegyzések: