Némi kihagyás után újra itt vagyok. Az elmúlt egy hétben nem volt energiám írni, bocsánat érte mindenkitől, aki esetleg várta volna. Az az igazság, hogy elindult a tanév. Az idén ismét az első-másodikosok napközis tanító nénije vagyok és a beszoktatással és évindítással járó feladatok leszívták minden energiámat. Mire hazaértem, teljesen kifacsart állapotban voltam, úgyhogy semmi értékelhetőt nem produkáltam. Hét elején a hétvégi maradékokat hasznosítottuk újra, utána melegszendvics teával, hot-dog és más hasonló gyors kaják váltották egymást. Még szerencse, hogy az én drágám nagyon türelmes és nem egy reklamálós fajta.
A nyár utolsó termései következnek most, amik még nem kerültek fel a blogra. A héten többször nekiültem, hogy most bepostolom őket, de nem ment. Szerintem évtizedes rekordot döntöttem meg azzal, hogy minden nap már 11 előtt ágyban voltam.
Először jöjjön a sajtos roló. Most először vetemedtem arra, hogy házilag elkészítsem, pedig a boltit mindig nagyon szerettem. A nyáron az egyik kolleganőm mesélte, hogy ők rendszeresen csinálnak ilyet otthon, el is mondta a receptet. Azután Ágnes unokanővérem állt neki habrolót sütni. Szóval mindig ott motoszkált a gondolat, hogy nekiálljak. Végül elkészült és csak két dolgot bánok: az egyik, hogy nem sütöttem már ilyet sokkal hamarabb, mert nagyon finom. A másik pedig, hogy annak ellenére, hogy egy hang azt súgta le kell kenni a tekercseket sütés előtt tojássárgájával, nem hallgattam rá. Ezért lettek ilyen hókák, mintha sületlenek lennének. Pedig nem voltak azok, ezt bizton állíthatom.
Sajtos roló
A tésztát- bár van hozzá bevált receptem- most bolti levelestésztából készítettem. A kiolvadt tésztát vékonyra nyújtottam (kb.2 mm). A tészta egyik oldala legyen kb. 40-50 cm széles. Mikor kész 2 cm széles csíkokra vágjuk és a habtekercs formára úgy csavarjuk fel, hogy a csíkok 1/2 cm szélesen fedjék egymást. A sütőlemezre úgy helyezzük rá, hogy az a része legyen alul, ahol befejeztük a tekercselést.
TOJÁSSÁRGÁJÁVAL MEGKENJÜK! és forró sütőben, erős lángon pirosra sütjük. Még melegen lehúzzuk a formáról. A tekercseket kihűtjük és utána töltjük.
Krém: Az alap egy kettes besamel volt. Azaz 2 evőkanál lisztet elkevertem 2 dl tejjel és beledobtam 2 dkg margarint. Ezt sűrűre főzzük. Utána kihűtjük.
Ha kihűlt, utána jöhet az ízesítés, mindenki, ahogy szeretné. Nálam került bele egy tubus krémsajt, egy kevés (kb. 7-8 dkg reszelt trappista), 15-20 dkg margarin, só, frissen őrölt bors. ( Lehet gazdagítani még tojássárgájával és a felvert habjával, fokhagymával vagy bármilyen más fűszerrel, ízlés szerint.)
Ezt kikevertem simára és a kihűlt tekercsekbe töltöttem, a végeiket reszelt sajtba mártottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése