2008. február 27., szerda

Fordított almás


Ez ismét egy olyan igazi, békebeli házisütemény. Puha piskóta, savanykás alma, rajta habos, vaníliás krém, tetején csokireszelékkel. Kell-e több érv mellette?

Fordított almás

1. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Válasszunk savanykásabb típusú almát, ehhez a sütihez az illik.

2. Fogunk egy tepsit vagy tortaformát ( a mérete tulajdonképpen szabadon választható, a lényeg, hogy az alma mennyisége és a piskótához használt tojások száma arányos legyen vele, én egy kb. 20*30-as tepsihez 6 tojásból sütöttem piskótát és kb 1-1,5 kg almát használtam fel) Nem kell, hogy túl magas legyen a tészta!!!!

3. Szóval, fogunk egy tepsit vagy tortaformát és kikenjük margarinnal, majd meghintjük zsemlemorzsával ( mintha liszteznénk, csak mégsem)

4. Erre az alapra fektetjük az almaszeleteket - azért legyen bőven, ne sajnáljuk, úgy az igazi. ( megszórhatjuk az almát 2 evőkanálnyi kristálycukor és 1 káváskanál fahéj keverékével is, én ezt kihagytam)

5. Elkészítjük a piskótánkat - én 6 tojásból, ezt a sütőforma mérete válogatja és ha elkészült ( fehérjéket felverni, hozzá annyi evőkanál cukor, ahány tojás, utána a sárgákat is hozzákeverni még mindig robotgéppel, végül annyi evőkanál liszt ahány kanál cukor, ezt fakanállal beleforgatni) szóval, ha elkészült ráöntjük az almaágyunkra, majd előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük közepes lángon.

Lehet cifrázni a dolgot, ha akarjuk- egy kevés tésztába kakaót keverünk és foltokban rakjuk a sárga tésztára és villával márványosra alakíthatjuk.

6. Ha megsült és kicsit hűlt, kiborítjuk egy tálcára, majd egy dupla fordítással átrakjuk egy másikra, úgy, hogy az alma legyen felül.

7. A krém 2 részből áll: 1 csomag vaníliás pudingport megfőzzünk 3, 5 dl tejjel. Kihűtjük.

Közben 25 dkg margarint habosra keverünk 20-25 dkg porcukorral (ízlés szerint), függ attól, hogy mennyire édesen szeretjük, meg attól is, hogy mennyire savanyú az almánk.

Végül a pudingot egy tálba tesszük és robotgéppel apránként hozzákeverjük a margarinos krémet.

8. A krémet a kihűlt almás piskótánk tetejére kenjük, a tetejét pedig reszelt csokival vagy tortadarával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: