2008. február 24., vasárnap

Kakaós csiga


Szerepelt már ezeken az oldalakon nutellás és pizzás csigarecept is. Érdekes módon azonban az Uram legnagyobb kedvence a kakaós csiga még nem. Pedig a csiganemzetségből ez tűnik fel nálunk a leggyakrabban, de mindegyik fajtája igen nagy népszerűségnek örvend minálunk. Általában az Uram elemózsiás táskájába kerülnek bele, amiből többször is származott már némi bonyodalom. Történt ugyanis, hogy még egy régebbi munkahelyére, egyszer frissen sült pizzás csigákat vitt magával éjszakai műszakba. Volt egy kis ideje és elővette a péksütiket. Persze udvariasan megkínálta a kollegáját is, csakhogy annak nagyon bejött a dolog, és újabb meg újabb darabokat vett ki a zacskóból. Nos az én Uram, ezt 3 darabig bírta, utána sürgős dolgára hivatkozva, beült egy tök üres raktárhelyiségbe és egyedül megette a maradékot. Másnap pedig roppant módon felháborodva mesélte, hogy micsoda pofátlan emberek vannak, akik, ha hagyná, bizony elennék előle a csigáját. Ezekután néhány napja, már egy másik helyen- ahol még nem ismerik az én emberem csigavédő ösztöneit- a fokhagymás csigáit kirakta az étkezőben az asztalra, hogy nekiálljon ebédelni, de valahová elhívták és mikor visszaért, a kollégái hálás szavai fogadták, hogy milyen finom volt az a péksüti, amit nekik hozott kóstolóba. Gondolhatjátok... Bár roppant büszke volt rám és a sütőtudományomra, mert volt olyan srác, aki megkérdezte, hogy hol vette a csigákat, mert ő is szeretne ilyet hozni másnap kajára, de azt azért elhatározta, hogy legközelebb nem távolodik el fél méternél távolabb a "puhatestűitől".

A recept- még mindig- Liannáé, szerintem a legjobb kelt tészta recept. Többet kipróbáltam már, de nekem ez jött be a legjobban.

Kakaós csiga

Alap kelttészta (Lianna receptje)

1 kefír
fél kg liszt
fél dl olaj
fél dl tej+pici cukor+fél kocka friss élesztő
só(ha édeset csinálsz akkor csak egy csipet és 3 kanál cukor)
Ha túl kemény akkor tej ha lágy akkor liszt.(függ a liszt minőségétől, a kefír sűrűségétől)
Az egészből tésztát dagasztani és egy órát meleg helyen keleszteni. Ebből lehet kakaós csigát, buktát, bármilyen sós kiflit, csigát, stb. csinálni. Ebből az adagból 12-15 db péksüti lesz, attól függ, hogyan formázod.

Töltelék: puha margarint kikeverünk ízlés szerinti mennyiségű kristálycukorral és cukrozatlan kakaóporral. Lehet simán csak a cukrot a kakaóval vegyíteni és úgy a tésztára szórni, a margarinos megoldás- amit szintén Liannától tanultam- azért jobb, mert nem szóródik szanaszét miközben a csigákat gyártjuk.

Elkészítés:

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra, majd egyenletesen rákenjük a töltelékünket.

A rövidebb oldalánál fogva feltekercseljük és egy éles késsel 2 cm vastagságú tekercseket vágunk belőle. Ha közben kicsit eldeformálódnak kézzel visszaigazgatjuk és tepsibe-sütőlemezre rakjuk őket egymástól 5-6 cm távolságra, mert megnőnek. Letakarva még kb. negyed óráig meleg helyen kelesztjük, végül nem túl forró sütőben, közepes lángon aranybarnára sütjük.

Közben, mikor már elkezd pirulni, óvatosan meglocsolgatjuk vagy ecsettel lekenjük vaníliás tejjel. (1-2 dl tejbe 2 vaníliás cukrot vagy némi vaníliaromát elkeverünk) Ezt mikor kivesszük a sütőből mégegyszer megismételjük. Ettől nemcsak ízletesebb, hanem isteni puhák is lesznek a sütijeink.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: