2008. február 2., szombat

Angol rakott krumpli


Húst csak kismértékben fogyasztó párom egyik kedvence ez a krumpliétel. Hogy mitől angol és mitől rakott krumpli arra nem igazán sikerült rájönnöm. A recept eredetije egyébként az Axel-Springer Kiadó egyik kiadványában található. A könyv vagy inkább füzet, Receptlexikon 2000 néven jelent meg és témakörökre vannak benne lebontva a különböző ételek. Kicsit átvariáltam, mert az eredeti receptben nem volt virsli, csak a krumpli és a mártás, de így szerintem kiadósabb és finomabb is.

Angol rakott krumpli

Héjában megfőzzünk kb. 1 kg krumplit. Ha kész, megpucoljuk és szeletekre vágjuk.

Egy kivajazott és kizsemlemorzsázott sütőtálba(tepsibe) rakjuk a krumpliszeleteket. Összevágunk karikára 2-3 pár virslit és azt is egyenletesen szétszórjuk rajta. Sózzuk meg, mert a krumpli igényli a sót, még akkor is, ha vízben főztük. Ezután már csak a mártás hiányzik róla.

Mártás: egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk, megfonnyasztunk rajta egy csokor petrezselymet (lehet szárított is), azután hozzáadunk egy kisdobozos tejfölt, pici sót, őrölt borsot, reszelt sajtot (ízlés szerint én olyan 5-6 dkg-ot szoktam) és egy evőkanálnyi mustárt. Összekeverjük, majd egyenletesen az előkészített krumplira és virslire öntjük. Sütőbe tolva kb.20 perc alatt átmelegítjük.

Friss, puha kenyér illik hozzá.

Erről az ételről nem nagyon lehet szalonképes fotót csinálni, de garantálom, hogy az íze sokkal, de sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.

Nincsenek megjegyzések: