2008. február 18., hétfő

Téli fagyi


Már említettem Emike nénit- anyukám kolleganőjét- a borzas sajtos pogácsa kapcsán. Nos, ez a recept is az ő nevéhez köthető. A krémje nem túl gyorsan összedobható, mert három részből áll. Az eredeti recept sokkal több cukorral írja, de úgy baromi édes volt, ezért vettem le belőle és még így se mondható ízetlennek. Ezért aztán azt javaslom, hogy készítés közben kóstolgatni kell és inkább a végén pótolni egy kevés cukrot. Az ne tévesszen meg senkit, hogy langyosan túl édesnek tűnik, mert lehűlve ez meg fog szűnni.

A képen látszik, hogy nem volt két egyforma tölcsér, de az iparművész úr (az Uram, merthogy ő kapta ezt a megtisztelő feladatot), pont így szerette volna.

Téli fagyi ( Emike-féle)

Krém 1.: 25 dkg margarint, 10 dkg porcukrot, 1 vaníliáscukrot jól kikavarunk.

Krém 2: 2 kanál lisztet és 3 tojássárgáját megfőzzünk 2 dl tejben és hagyjuk kihűlni. ( ne legyen csomós)

Krém 3: a kimaradt 3 tojásfehérjékből 3-4 kanál kristálycukorral gőz felett kemény habot verünk, majd hagyjuk kihűlni.

Először a 2-es krémet egy tálban kicsit keverjük a robotgéppel, majd apránként hozzáadagoljuk a 1-es margarinos krémet, végül óvatosan hozzáadjuk, nem törve a 3-as számú tojásfehérjehabot.

Ezt a krémet töltjük az ostyatölcsérekbe.

Ostyatölcsérek készítése

Az ostyalapot darabokra vágjuk. ( nem tudok pontos méretet, ki mekkora tölcséreket akar) Egy lábosban vizet forralunk, amit letakarunk egy tiszta konyharuhával. Erre a ruhára teszük a feldarabolt ostyalapokat, ahol a gőztől megpuhulnak és meg tudjuk őket hajtogatni.

A konyharuhával vigyázzunk, ki ne gyulladjon!!!!! (saját tapasztalat)

Persze használhatunk kész tölcséreket is, de mi abban a pláne??

Láttam már olyat is, hogy a kész, megtöltött fagyik tetejét csokiba mártották bele, úgy is finom lehet és még dekoratív is.

Nincsenek megjegyzések: