2008. február 17., vasárnap

Karácsony 2007. - Diós szívek


Számomra ez a süti volt az idei karácsony sztárja, pedig eredetileg nem is akartam megsütni, mivel nem szoktam aprósütit készíteni az ünnepekre, csak advent idején. Ez azonban annyira megfogott, mikor megláttam a Nők Lapja 2005. téli számában, hogy muszáj volt megsütnöm. És határozottan állítom, hogy nagyon-nagyon jó döntés volt a részemről. Legközelebb talán annyit változtatok rajta, hogy a tetejét teljesen bevonom tejcsokival, mert nagyon jól harmonizált a csoki íze a lekvárral és a dióval és ez a pöttynyi szerintem túl kevés volt.

A másik dolog, hogy a tetejére szánt dió megpirítására ne sajnálják az időt, mert olyan mély íze lesz tőle, ami új értelmet ad a dió eddigi fogalmának. És ez nem túlzás.

Ez a süti a karácsonyi beszámolóm utolsó darabja, csupán egy recepttel vagyok még adós. Feltétlenül be akarom jegyezni az anyukám által szentestére készített bazsalikomos-camamberttel töltött csirkemell receptjét, mert valami isteni finom volt.

De most íme a diós szívek receptje. A képen száradás közben láthatók, még bedobozolás előtt.

Diós szívek

Hozzávalók: 16 dkg darált dió, 16 dkg puha vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál rum, 1 tojás és 32 dkg finomliszt.

A darált diót serpenyőben, zsíradék nélkül világosbarnára pirítjuk, utána egy lapostényérra öntjük, nehogy a tovább dolgozó hő miatt megégjen a dió.

A vajat vagy margarint, a porcukorral, a vaníliával, a csipet sóval habosra keverjük.

Hozzáadjuk a rumot, a tojást, a lisztet és a kihűlt diót és a robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk.

Ha kész a tészta, akkor min. 12 órán át a hűtőben pihentetjük.

Másnap a tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, szívformával (vagy egyébbel) kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakjuk. 20 percre hidegre tesszük, majd előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a sütőlapon kihűlni.

Ha kész, akkor finom, savanykás lekvárral (áfonya, málna, meggy stb.) ragasztgassuk össze őket.

Végül csokit olvasztunk (szerintem a tej a nyerő, de aki szereti az étcsokit, az válassza azt) és minden összeillesztett pár tetejére egy nagyobb pötty csokit rakunk és ráültetünk egy szem felezett diót, amit előtte sütőben, zsíradék nélkül pár perc alatt kicsit megpirítunk.

Ezután dobozba rakjuk és folyamatosan rájárunk míg el nem fogy.

Nincsenek megjegyzések: