2008. február 24., vasárnap

Szalagos farsangi fánk


Még épphogy lekerültek a suliban a falról és az ablakokról a hópelyhek, karácsonyfák, csillagok és gyertyák, de mi - pontosabban leginkább a gyerkőcök- máris farsangi lázban égünk. Noha csak jövő csütörtökön fog állni a bál minálunk, mégis már több mint egy hete, nap mint nap álarcokat, szemüveket gyártunk nagyüzemben nyírunk, sablont készítünk, ragasztunk rendületlenül. Hajtogatjuk a krepp-papír girlandokat, mindenfelől bohócok vigyorognak ránk, szóval tök jól vagyunk. No és persze nekem- és persze a kolleganőknek- a legjobb, merthogy egész nap álruhás hercegnőkkel, békákkal, denevérekkel, pókemberekkel, medvékkel és - kapaszkodjatok meg- hörcsögkirálylányokkal vagyunk körülvéve.

Csodálkozik-e ezek után valaki azon, hogy a hétvégén fánkot sütöttem?

A fánknak és nekem külön történetünk van. Az Uram nagyon szereti, úgyhogy én nemcsak ilyentájt szoktam készíteni, hanem évközben többször is. Mégis ezidáig még nem találtam meg azt a receptet, amire azt mondhattam volna, hogy ez az igazi, pedig volt pár próbálkozásom. Volt tupperes, Horváth Ilonás, szomszédasszonyos tuti receptet, mégis valahogy mindig tovább kerestem, másikkal próbálkoztam, mert a szívem mélyén éreztem, hogy egyik sem az igazi.

Az persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy a fánksütés, nem egy egyszerű hóka-móka, több olyan szabály is van, amit, ha nem tart be az ember lánya, akkor bizony sose lesz szalagos fánkja.

Megpróbálom a saját eddigi tapasztalataimat összegyűjtve leírni, együtt azzal a recepttel, amit mostmár nagy valószínűséggel megtartok, mert nagyon bevált.

Ahogy az lenni szokott teljesen véletlenül bukkantam rá, már éppen kiválasztottam,hogy a tavaly februári Magyar Konyha fánkreceptjét sütöm meg, amikor az Uram hazaállított az ezévi februári számmal és hamar eldöntöttem,hogy mégis inkább az abban lévőt választom. Az ok nagyon prózai, fele annyi tojás kell hozzá, mint a másikhoz és ilyen tojásdrágulós időkben ez bizony sokat számít.

Néhány fontos dolog, tanács

- mitől szalagos? ez ugyebár a fánk közepén körbefutó fehér csíkot jelöli, sütés közben a fánk még nő és ameddig felér a zsíradék, odáig sül aranybarnára, a felette lévő vékony csík pedig fehér marad, még a fordítás után is, hiszen a tészta magassága akkor már nem változik, nos ez a szalag

* Az egyik kedves kommentelőm, Juli nálam sokkal pontosabban tudta ez leírni, úgyhogy bemásolom ide a megjegyzését a fánk szalagosításáról: " nem attól kell szalagosnak lennie, hogy az olaj csak a feléig ér, hanem attól, hogy annyira könnyű és levegős a tészta, hogy kiemelkedik az olajból.. A fánknak úsznia kell az olaj tetején. A fánk szalagja ezért a mércéje a jó tésztának, mert ha nehéz, nem eléggé kidolgozott a tészta, nem is melkedik fel annyira, hogy középen kialakuljon a fehér szalag."

- fontos, hogy az első oldalt fedő alatt süssük és közepes lángon, ne túl forró olajban, mert ha kislángra tesszük, akkor teleszívja magát olajjal, ha pedig nagyra, akkor túl hamar megsül a külseje, a belseje pedig nyers marad

- minél kevesebb a fánk tésztájában a cukor és minél több a tojássárgája annál könnyebb, magasabb, levegősebb lesz a tésztánk - volt olyan recept ami 8 tojássárgáját írt, de 4-el már egész jó eredményt tudunk elérni

- a rumnak az ízesítésen kívül olyan szerepe is van, hogy nem szívja meg magát a tészta olyan könnyen olajjal

- ne ijedjünk meg nem fogunk a kelesztés után sem egy könnyen kezelhető, rugalmas tésztát kapni, inkább lágyabb és kissé ragacsos lesz a tészta, ezért kell az olaj, így nem fog ragadni, se a kezünkhöz, se a gyúrólaphoz

- ha nincs fánkszaggatónk, egy lisztbe mártogatott pohár vagy bögre is megteszi


Szalagos fánk

Hozzávalók 20 darabhoz

- 3,5 dkg friss élesztő

- 3,5 dl tej

- 60 dkg finomliszt

- 4 csapott evőkanál cukor

- 4 tojássárgája

- egy kupica kb. 0,5-1 dl rum

- 1 mokkáskanál só

- 1 citrom reszelt héja

- 7 dkg vaj

Ezekből a hozzávalókból tésztát készítünk. Én kenyérsütőben dagasztottam, de ha valakinek nincs akkor így járjon el:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben ( tegyünk bele kevés cukrot) felfutatjuk. A lisztet (kicsit mikróban meglangyosíthatjuk, az nagyon jót tesz a tésztának, de ne legyen túl meleg) egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a citromhéjat, a rumot, a cukrot és így elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a maradék langyos tejet és az olvasztott vajat és 6-8 percig dagasztjuk. (lehet robotgéppel is)

Szép, sima, egyenletes kelt tésztát kell, hogy kapjunk. Ezután egy tiszta konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.

- A megkelt tésztát gyúrólapra borítjuk és olajos kézzel- kicsit önthetünk a tésztára is átlapigatjuk, majd 2 cm vastagságúra nyújtjuk. (kézzel simán lehet)

-Ezekután fánkszaggatóval (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk.

- A kész korongokat egy konyharuhával letakarva még egyszer kelesztjük 20-25 percig, majd egyik oldalán középen benyomjuk- sütéskor ez kerüljön először alulra.

-Magas falú serpenyőben vagy lábosban süssük, bő olajban- legalább 4-5 dl legyen. Mikor belerakjuk közepesen meleg legyen, de ne túl forró. Amikor belerakjuk az első oldal sütésekor fedő alatt kell sütni, közepes lángon kb. 1,5 perc kell neki. Ezután megfordítjuk és a másik oldalán is, ugyanennyi idő alatt készre sütjük.

- Ha kész, papírtörlővel bélelt tányérra szedjük először, hogy leitatódjon róla a felesleges zsíradék.

- Lekvárral (kikeverhetjük egy kevés rummal) és porcukorral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: