2008. február 3., vasárnap

Amerikai almatorta



A múltkori almáspitém közönségsikere után természetes módon adódott, hogy újabb almás recepteket próbáljak ki. Erre az amerikai almatortára esett ma a választásom. Nem tudom, hogy mitől amerikai, azt viszont igen, hogy a recept nmaristól származik és még valamikor nagyon régen Zsé blogjából mentettem le, de valahogy soha nem került rá sor, pedig az egyszerűsége miatt kézenfekvő lett volna.

Nagyon finom és gyorsan összedobható süti, azt viszont már nem mondhatom, hogy nagyon olcsó is, mert itt mifelénk Békés megyében az alma ára 300 ft felett van, ami szerintem horrorisztikusan sok. Állítólag azért, mert tavasszal elfagyott a Nyírség összes almatermése. Úgyhogy az újabb almás próbálkozásaimhoz meg kell próbálnom felhajtanom egy olcsó(bb) almabeszállítót.

A süti amúgy nem túl dekoratív, a fényképarca sem túl előnyös, de higgyétek el a zord külső, finom, békebeli ízű süteményt takar.



Amerikai almatorta (nmaris receptje)

- Végy egy sütőformát! Ez lehet bármilyen alakú: kerek tortaforma ( kb. 26 cm-es) vagy egy közepes méretű tepsi. Ha nem szilikon, készítsd elő a szokott módon: kend ki zsíradékkal és lisztezd be vékonyan.

- Pucolj meg 3-4-5 almát! Attól függ mekkorák és mennyi almát szeretnél a sütidbe. Én 4-et pucoltam meg és szeleteltem fel, így egy 26 cm-es kerek tortaforma aljába két réteget sikerült belerakosgatnom.

- Ha beleraktad, szórj rá egy kisebb maréknyi cukrot és hintsd meg némi fahéjjal.

- Jöhet a tészta: na egy nagyon egyszerű! Egy akkora tálba ami befér a mikróba, tegyél bele 10 dkg margarint és olvaszd fel. Azután zuttyints hozzá 15 dkg cukrot, 15 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 2 egész tojást. Ezt az egészet egy habverővel keverd sima tésztává.

- A tésztával borítsd be az almaszeleteket. Nem lesz egy folyós massza, úgyhogy egy lapos fakanál jó szolgálatot tehet a szétkenésnél. Ha könnyíteni akarsz magadon, egy kis tejet önts hozzá, akkor könnyebben megadja magát.

- Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt sül aranybarnára. A kiborítással, hogy az alma felülre kerüljön, várni kell amíg hűl, ellenkező esetben szétesik az egész. Lehet még plusz cukorral tálalni vagy csokimázzal, de szerintem így alla nature is nagyon finom.

Megjegyzés: Válaszunk hozzá kicsit savanykásabb almát, úgy jobban kijönnek az ízek.

Nincsenek megjegyzések: