2008. január 30., szerda

Lecsós hús avagy a bakonyi sertésborda új ruhája



Az úgy kezdődött, hogy az alább leírt prézlis hús sütőtálba pakolgatásakor kiderült, hogy bizony 3 és fél szelet kilapogatott, besózott szelet husi nem fér bele, akárhogy is próbáltam tuszkolni. Végül feladtam és keresgélni kezdtem a szakácskönyvekben, mit is kezdjek, eme nem túl nagy mennyiségű félkészre sütött sertéscombbal?
A választ az egyik kedvencemben találtam meg: Máté Pálné Terenyei Kati néni: Ahogy én készítem c. szakácskönyvében. Méghozzá a Bakonyi sertésborda képében a 100. oldalon. Afölött a nyilvánvaló tény fölött, hogy nekem sertéscomb-szeletek árválkodnak a konyhapultomon és nem kicsontozott bordák könnyedén átsiklottam. Mint később kiderült több más fontos dolog fölött is.

Szóval adott volt a margarin+olaj keverékén ( így nem ég meg a margarin vagy vaj) mindkét oldalán megsütött, előtte sózott, borsozott 3 és fél szelet hús.

2 paradicsomot és 2 paprikát valamint 1 fej vöröshagymát apróra mixeltem. Én egy T. W. tekerős szerkentyűt használtam. ( Sose tudom megjegyezni a fantázianevüket), de simán, késsel is jó apróra vágva, csak így nekem egyszerűbb volt.
Egy lábasban kevés olajat hevítettem (Ekkor lépett be az unokahúgom, akit a nővérem küldött egy tejfölért. Odaadtam. Ennek a kis intermezzónak később még lesz jelentősége)
Szóval az olajra rádobtam a paprika-paradicsom-hagyma vagdalékot és 4-5 percig hagytam ( időnként megkeverve, hogy le ne égjen), hogy összepiruljanak.
Utána lehúztam a tűzről és meghintettem pirospaprikával (ízlés szerint és kb. egy púpos evőkanálnyit dobtam rá)
Hozzáöntöttem vizet ( kb. 2 decit), tettem bele sót, borsot, fokhagymát.
Ezt az egészet jól átmelegítettem és beletettem a húsokat.
Lefedtem ( fedő híján alufóliával) és jó 3/4 órán át pároltam.
Néha rá kell nézni, hogy nehogy leégjen, ha úgy látjuk, veszélyben van öntsünk még alá kevés vizet.

Idáig ment is minden, kivéve, hogy amikor már szépen fődőgélt, újra átolvasva a receptet, kiderült, hogy gomba is kellett volna bele.
Természetesen nem volt otthon, bolt zárva. Lemondtam róla, gondoltam nem nagy gáz, ha hiányzik belőle.
De, ha már ott voltam végigolvastam a receptet és ért még meglepetés. Ugyanis a végén lisztes tejföllel be kellett volna habarni az egészet. A tejfölöm viszont már benne volt a tesóék krumplipüréjében.

Szóval így esett a nagy eset. Így nem lett nekem bakonyi sertésbordám, "csupán" egy adag lecsós húsom, ami rácáfolva a nehézkes elkészülésre, krumplipürével tuti finom kaja volt. ( így, múltidőben, mert már híre-hamva sincs)

Ja! A friss petrezselyem a tetején sokat dob rajta. ( És az eredeti recept is így írja, ezt legalább sikerült betartanom)

1 megjegyzés:

Töklecsó írta...

Ez a recept nagyon ott van!