2008. július 24., csütörtök

Kókuszos minimuffinok


Mióta megvettem a szilikonos minimuffin formám, azóta lelkesen használom is. Amit csak lehet "minimuffinosítok". Hiába, az újdonság varázsa..... Úgy látszik azonban, hogy ez a varázs nemcsak rám hatott. Felfedeztem ugyanis, hogy Stahl tavaly őszi adásaiban szinte minden második alkalommal olyan édességet, sütit készített, amihez ilyen formát használt. Biztos ő is akkor tett rá szert.....
Ezek között keresgélve találtam rá erre a receptre. A történet hozzá annyi, hogy állítólag tavalyelőtt karácsonykor a szülei sokat késtek a szentestei családi összejövetelről. Amikor végre befutottak, akkor kiderült, hogy a késés oka az volt, hogy a Judit anyukája meglepetésből nekiállt elkészíteni a lánya kedvenc süteményét, a hólabdát. De mivel ez igencsak macerás (lehet, hogy hamarabb hozzá kellett volna kezdenie????), ezért volt a csúszás. Állítólag ő ekkor határozta el, hogy ki fogja kísérletezni ennek a sütinek a turbó változatát.
Hát mit mondjak, szerintem nem sikerült... Habár a sütemény isteni finom, nem ANNAK a süteménynek az ízei köszönnek vissza benne, hanem inkább a kókuszkockáé. Ettől függetlenül, nálunk alapdarab lesz, mert-mint már említettem- finom, gyorsan megvan, dekoratív és nyugodtan eláll 2-3 napig, akkor is ugyanolyan puha lesz (ha nem puhább), mint amikor elkészült.

Kókuszos minimuffin( Stahl Judit receptje)

A tésztához:
18 dkg finomliszt
1 púpos kávéskanál sütőpor
1 csipet só
5 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 tojás
1 dl tej
1 kupaknyi vaníliakivonat

A csokimázhoz:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
0,5 dl tej
esetleg 2 evőkanál kókuszlikőr vagy rum

a tepsi előkészítéséhez 2 dkg puha vaj és 2 dkg finomliszt
a hempergetéshez 15 dkg kókuszreszelék

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kifejezetten gondosan kivajazzuk, majd kilisztezzük a minimuffin-tepsi 24 horpadását.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral egy közepes méretű tálban, aztán egy másik tálban robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat, a cukrot, a mézet, a vaníliakivonatot és a tojást. Ezután a vajas-cukros-mézes-vaníliás-tojásos keverékhez felváltva hozzáadjuk 3-4 részletben a sütőporos lisztet és a tejet, és közben a robotgépet lassú fokozaton dolgoztatjuk, hogy a
hozzávalók kényelmesen, alaposan összevegyüljenek.

Amikor megvan a sűrű, sima tészta, arányosan elosztjuk az előkészített tepsiben, és a mini muffinokat 20 perc alatt halvány aranybarnára sütjük.

Sütés után rácsra tesszük őket, és hagyjuk, hogy 4-5 perc alatt kézmelegre kihűljenek.

Ezalatt elkészítjük a gyors csokimázat. A vajat, a porcukrot, a kakaóport, a tejet és ha használjuk, akkor a kókuszlikőrt is, beletesszük egy kisebb edénybe, aztán mérsékelt lángon 3-4 perc alatt kevergetve összefőzzük.

Az a legjobb, ha a keveréshez rugós fejű kézi habverőt használunk, mert akkor biztos, hogy csomómentes végeredményt kapunk. A kész mázat aztán levesszük a tűzről, és kicsit még tovább kevergetjük, hogy mielőbb langyosra hűljön.

Összeállítjuk az édességet. Magunk mellé készítjük muffinokat és a mázat, majd egy mélyebb tányérba beleszórjuk a kókuszreszeléket, valamint sütőpapírt fektetetünk egy nagy tálcára.

Ezután a mini muffinokat sorra villára tűzzük, belemártjuk a langyos csokimázba, majd belehempergetjük a kókuszreszelékbe, és kitesszük őket a sütőpapíros tálcára.

Megvárjuk, hogy a csokis-kókuszos bevonat 1-2 perc alatt rájuk szikkadjon, aztán átpakoljuk őket egy-egy apró papírkapszliba vagy mignonpapírba.

Még pár nap múlva is nagyon finomak, feltéve, hogy marad belőlük akár egy falatnyi is.

Nincsenek megjegyzések: