2009. augusztus 31., hétfő

Mézes-citromos piskóta

Ez egy igazi családi recept. Az anyukám nővérétől származik, ő készítette ezt régebben rendszeresen. Amikor külön háztartásom lett, elkértem tőle a receptet és azóta is az alapján készítem. A mézes, nehezebb tészta nagyon jó kontrasztban áll a citromos-vajas krémmel. Ami annak ellenére nem gejl, hogy nem főzéssel készül. Mivel tojássárgája van a krémben, hűtőben tárolom, de érdemes tálalás előtt egy negyed órával korábban kivenni, hogy a mézes tészta "észhez térjen", visszapuhuljon.
Nagyon finom, érdemes kipróbálni.


Mézes-citromos piskóta

Tészta:

1. 6 egész tojást habosra keverünk 25 dkg cukorral. Hozzáadunk 3 evőkanál mézet, ízlés szerint őrölt fahéjat (óvatosan vele, a túl sok sem jó), 1 kávéskanál szódabikarbónát, 25 dkg lisztet.

2. Zsírozott, lisztezett tepsiben (kb.25*30-asban) LASSÚ TŰZÖN sütjük.
Kb. 25-30 percig. A sütőt elő kell melegíteni, de ne legyen túl forró.

Ha úgy látjuk a teteje nagyon sül, de még nincs kész, akkor letakarhatjuk alufóliával. A méz miatt könnyen megég, ezért kell óvatosan sütni.

3. Ha kihűlt, kettévágjuk ( nem lapjában, hanem keresztben) és a krémmel megtöltjük. A tetejét is bekenjük vele és megszórjuk színes szórócukorral.

Krém:
25 dkg vaj, kb. 20-25 dkg porcukor, 2 tojássárgája, kb. 1 nagyobb IGAZI citrom leve.

3 megjegyzés:

DebiGabi írta...

Hm. Nagyon finomnak tűnik:) Elviszem a receptet, szerintem alkotok én is egy ilyet:DDD

Zsuzsi írta...

Szia!
Remélem ízleni fog nektek is.Pont tegnap este jártam nálad és bepótoltam az elmaradásaimat. Ezzel a nagy meleggel még a kedvenc blogjaimat sem olvasgattam, csak pihegtem. Nagyon tetszenek az írásaid, a Balatonos képek láttán pedig nosztalgiám támadt, tavaly mi is Lellén nyaraltunk. Merre volt a szállásotok? Üdv: _Zsuzsi

DebiGabi írta...

Szia Zsuzsi,
Isteni volt a Balaton, teljesen szerelmese lettem a Balcsinak:DD
A Rozmaring panzióban voltunk, ami a yack kikötő közvetlen szomszédságában van.
Nagyon kellemes kis panzió, családias hangulató. Finom volt a kaja, a szállás is és még az ára is elfogadható volt.
Gabi