2009. augusztus 30., vasárnap

Sajttal töltött pizza


Az ötlet nem az enyém, a Príma konyha júniusi számában olvastam és annyire megtetszett, hogy ki is hajtottam ott az újságot, hogy el ne felejtkezzek róla. Mert általában sajnos így járok, látok valahol valamit, ami megtetszik, azután pedig nagyon hamar elfelejtkezek arról,hogy hol és mit. Ezért volt most ez a elővigyázatossági lépés. Szóval pár nap múlva szembejött velem takarítás közben a kihajtott újság, a pizza amúgy is rajta volt már az aktuális főzési listán, úgyhogy ez lett belőle.

Nagyon jó az itt leírt tészta, de persze mindenki lecserélheti a saját maga által preferáltra, ha úgy gondolja. Ja, és még valami: ne spóroljunk a sajttal!!!!!


Sajttal töltött pizza


Tészta: 2,5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 50 dkg liszt, 4-5 evőkanál olaj, 1 púpozott kávéskanál só

nyújtáshoz: liszt

bekenéshez: 5-6 evőkanál olaj

töltéshez: 15-20 dkg trappista sajt

tetejére: ízlés szerint határozhatja meg mindenki


A tészta elkészítése: 1. Ha van kenyérsütőnk, dobáljunk bele mindent, alulra a folyadékokat és a sót!, ez fontos a só nem érintkezhet az élesztővel, rá a liszt és morzsoljuk a tetejére az élesztőt

2. Ha nincs kenyérsütőnk, akkor először az élesztőt futassuk fel egy kis langyos vízben, ezután öntsük hozzá az olajjal, sóval jól elkevert tésztaalaphoz, adjuk hozzá a többi vizet és dagasszuk, addig amíg nem kapunk egy sima, közepes keménységű, a tál falától elváló tésztát, ha kész olajjal megkenjük és kb. 40 perc alatt duplájára dagasztjuk


Ha kész, 2 részre osztjuk és 0,5-0,5 cm vastagságú lappá nyújtjuk, az egyhén belisztezett gyúrólapon. Az egyik lapot sütőpapíros (szilikonos) tepsi aljára fektetjük, beborítjuk a felszeletelt sajttal, majd jön rá a 2. lap. A tetejét ugyanúgy készítjük el ahogy szoktuk, ízlés szerint.


Végül előmelegített sütőben, nagy lángon 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha egy széles lapáttal alányúlva azt tapasztaljuk,hogy kopog az alja.


Tipp: nem szeretem az előregyártott, tubusos pizzakrémeket, mert szerintem nagyon erős ízük van, általában magam szoktam paradicsompüréből, olajból, sóból, borsból, oreganóból készíteni, de most volt otthon egy pizzakrém, úgyhogy azt gondoltam ki,hogy hozzáraktam egy nagyobb konzerves paradicsompürét, hogy szelídítsek az ízén. Bevált az ötlet, így már élvezhetőbbé vált.

1 megjegyzés:

Belly írta...

Szia!
Nézz be hozzám légyszíves,vár rád egy kis frissítő:-)