2008. április 16., szerda

Sajtgolyócskák


Lám mire nem jó az, ha az ember lánya gasztroblogokat böngész nap mint nap. Nemrégiben anyamama oldalán fedeztem fel egy régi, feledésbe merült kedvencünket. Én ugyan jóval egyszerűbben készítem, mondhatni minimalizált változatot, de így is isteni finom és ráadásul annyira egyszerű, hogy el sem lehet rontani.

Még egy tanács: kis adaggal nem is érdemes próbálkozni, mert mire észreveszed magad, már egy darab sem lesz a tányéron és követelik az újabb golyócskákat.

Bármilyen körettel el tudom képzelni a rizstől kezdve a sült krumplin át, akár tartármártással is. De én csak úgy önmagában, simán, még hidegen is meg tudom enni.

Sajtgolyócskák

Hozzávalók: 25-30 dkg trappista sajt, 2 tojásfehérje, zsemlemorzsa

Elkészítés:

- reszeljük le a sajtot

- a két tojásfehérjét tegyük egy tányérba

- szórjuk hozzá a sajtot és keverjük össze egy egybeálló masszává

- készítsünk belőle golyókat

- forgassuk őket zsemlemorzsába (tehetünk hozzá szezámmagot)

- forró-bő olajban hirtelen, nagy lángon süssük aranybarnára őket.

Hasonlóan a rántott sajthoz, fontos a forró olaj és a nagy láng különben szétfolyik a sajt és magába szívja a zsíradékot.

1 megjegyzés:

Pilchard írta...

SZia Zsuzsi!
Ez zseniális.
A megmaradt tojásfehérjét mindig összegyűjtöm krémeshez,bár tudom hogy rengeteg dologhoz fel lehetne még használni,eddig nem fogott meg igazán egyik se a krémesen kívül.De ez valami szuper,tegnap találtam rá az oldaladra,a hűtőben meg ott csücsült pont 3 tojásfehérje is,úgyhogy nem volt kérdés mi lesz ma a vacsora.Mindkét gyerekem,és párom is imádta.