2008. április 16., szerda

Gezemiceleves


A már említett "régiszakácsújságátlapozó" projektem újabb gyöngyszeme, eredménye ez a leves. Az egyik -nem is túl régi, azt hiszem tavaly decemberi- Vidék ízében jelöltem be ezt a receptet, mert nagyon tetszett. Többször írtam már, hogy levesekből nem túl széles a repertoárom, így ez a fajta úgymond húsgombócos zöldségleves rám az újdonság erejével hatott. (Megjegyzem az Uramra is, de rá annyira, hogy köszönte, de nem kért belőle)

Amúgy az olvasók által beküldött receptek között szerepelt, úgyhogy ildomos megemlítenem Csoknyainé L. Ágnes nevét is, mert Vitnyédről ő küldte be.

Ennyi promóció után még azt hozzá kell tennem, hogy nekem így alapból híg volt a leves, (nem állt meg benne a kanál), ezért főztem bele még tésztát, de ez valószínűleg csak az én génhibám eredménye, anélkül is finom. Gombócokból pedig legközelebb kisebbeket csinálok és kevesebb húsból. Ugyanis most nem volt csak nagyobb adagban lefagyasztva darálthúsom, ezért mindet begyúrtam. Lett is bőven. A felét begombócolva lefagyasztottam és még így is bőven-vígan jutott a levesbe.

Gezemiceleves

Hv.: 6 közepes krumpli, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 15-20 dkg darált hús, 1 tojás, só, egész bors, őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a zöldségeket és karikázzuk illetve kockázzuk fel őket.

2. A hagyma egyik felét egyben hagyjuk a másikat reszeljük le apróra.

3. A zöldségeket az olajon egy kicsit átforgatjuk, megsózzuk és felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a fél hagymát is.

4. Dobunk hozzá egész borsot és készre, puhára főzzük. Szükség esetén utánsózzuk.

5. Amíg a levesünk fő a darált húst összekeverjük a reszelt hagymával, a tojással valamint adunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségben őrölt borsot, őrölt köményt és sót. Összekeverjük, gyúrjuk.

6. Az ízesített húsmasszánkból gombócokat gyártunk és a kész levesünkbe belefőzzük őket. Megvárjuk amíg feljönnek a víz tetejére, majd elzárjuk és késznek nyilvánítjuk az ételünket.

Nincsenek megjegyzések: