2008. december 4., csütörtök

Advent 2008. - Finom mézes kocka


Nemcsak itthon zajlanak már javában az adventi események, hanem a suliban is rákészülünk az ünnepre az elsősökkel. Közösen készítettünk ajtódíszt és adventi koszorút. Ők főképp az ötleteiket adták, a kivitelezés- lévén a ragasztópisztoly nem 7 évesek kezébe való- nagyrészt rám maradt. Folyamatosan készülnek mikulások, papírláncok, fenyőfák. És, hol van még karácsony...

Hogy lelkileg is hangolódjunk egy kicsit, péntekenként meggyújtjuk a következő heti gyertyát, teát főzzünk és sütit eszünk. Közben pedig felváltva énekelünk, mesét mondok és persze élménybeszámolót tartanak, nagy lelkesedéssel.

A múlt héten ezt a sütit vittem nekik, nagy kelletje volt, nem kellett hazahoznom belőle egy darabot sem.

Finom mézes kocka (a Vidék íze 2008. decemberi számából)

Hozzávalók:

25 dkg méz, 10 dkg vaj, 2 tojás, 14 dkg cukor, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, mézeskalács-fűszerkeverék (ízlés szerint, de 1-2 teáskanálnál több nemigen kell bele), 4 evőkanál rum, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor, 40 dkg liszt

Megkenéshez: baracklekvár

Tetejére: csokibevonó- ízlés szerint - nálam tej

Elkészítés:

1. A mézet felmelegítjük, de nem forraljuk, hozzáadjuk a vajat és addig kevergetjük, ameddig el nem olvad benne.

2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük és apránként összedolgozzuk a mézes vajjal.

3. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat, a mézeskalács-fűszerkeveréket, a rumot, a kakaóport és legvégül a sütőporral elkevert lisztet.

4. A tésztát 20*30-as, sütőpapírral kibélelt, 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

5. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk (én csak kettőbe vágtam, de legközelebb maradok a 3-nál, szerintem kell bele a két réteg lekvározás) és megkenjük baracklekvárral.

6. A tetejét ét vagy tej tortabevonóval áthúzzuk.

7. Hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük, hogy a csoki megdermedjen és a tészta jól átpuhuljon.

8. Másnap szeletekre vágjuk és tetszés szerint díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: