2010. szeptember 25., szombat

Szilveszteri aprósütemény


A név megtévesztő lehet, ennek az aprósüteménynek az égvilágon semmi kötődése sincs-legjobb tudomásom szerint- a szilveszterhez, mint ünnephez. Mióta az eszemet tudom, így emlegetjük, a családi receptesfüzetben is ilyen néven szerepel. Ez volt az első sütemény, amit megsütöttem amikor lassan nyolc éve összeköltöztünk. Nagy mellénnyel álltam neki. Ki, ha én nem alapon. Ehhez képest kemény lett mint a kő és többnapi zacskóban puhítás után sem lett jobb a helyzet. Utána évekig nem került elő a recept. Néhány hónapja azután mégis nekiálltam és isteni finom és omlós lett. Azóta is bármikor sütöm szinte pillanatok alatt megpuhul és ugyanilyen hamar el is fogy. Hogy akkor régen mit rontottam el? Ma sem tudom. Talán az volt a tanulópénz, hogy megértsem a konyhában is szükséges egy jó adag alázat?! Mindenesetre a lecke sikeres volt. A süti pedig fiiiiiiiiiinom.


Szilveszteri aprósütemény

- 50 dkg lisztet
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg cukrot
- 20 dkg zsírt
- 2 egész tojást
- 1 csomag vaníliáscukrot összegyúrunk.


A tésztát két részre osztjuk és az egyikhez hozzákeverünk 1-2 evőkanál kakaóport. ( azért nem írok pontos mennyiséget, mert függ a kakaó minőségétől és az ízlésünktől is, hogy mennyire szeretnénk sötétre, csokisra a fél adag tésztánkat)

A tésztákat külön-külön fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval ( én 3-4 cm átmérőjűre szoktam szaggatni őket) kiszagatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket.

Sütés után lekvárral ( nálam házi és sárgabarack) összeragasztgatjuk őket.

2 megjegyzés:

muller_agi írta...

Jaj de jo,regen sokat sutottem aztan elveszett a recept!Orulok hogy megtalaltam nalad!Koszi.Agi

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!