2009. november 1., vasárnap

Répás káposztasaláta


Általában tudom előre, hogy hozzávetőlegesen meddig fog tartani a munkanapom. Ennek megfelelően csomagolok magamnak elemózsiát is. Azonban egy iskolában (gondolom más munkahelyen is) bizony elő-előfordul, hogy beesik egy váratlan, "rövid" (ha-ha) értekezlet, esetleg felgyűlik a javítanivaló(és én bizony haza nem cipelem azt a sok füzetet, könyvet az amúgy is roskadozó "kispiros" biciklimen. Ilyen esetekre általában van a táskám mélyén 1-2 csomag jó reggelt keksz, egy szelet csoki, túrórudi esetleg sajtos tallér. Nos persze mindez akkor van így, ha hőn szeretett párunk, titokban, esténként rá nem jár, a mi általunk gondosan összegyűjtögetett (ottfelejtett) mentőeledelekre.

Egyik hétfőn pont így jártam, egy hibiszkuszos csipkebogyótea- filteren kívül semmi ehetőt nem találtam a táskámban, haza pedig- tudtam,hogy jó pár óráig nem jutok még. Ekkor ajánlotta fel az iskolatitkárok gyöngye(aki mellesleg az unokatestvérem is) a megmaradt ebédjét. Ami egy répás, káposztasaláta volt. Ennivaló régen esett ilyen jól. Ezen felbuzdulva, hazamentem és még aznap elkészítettem egy nagy adagot belőle. Azóta már többször is megcsináltam, nagy kedvencem lett, képes vagyok napokig rájárni és ilyenkor még uzsonnára is ezt viszem egy kis dobozkában. A recept maga nem egy nagy durranás, no de tudjuk, hogy Simple the best.

Próbáljátok ki, de vigyázat: addiktív.Répás káposztasaláta


1. A káposztát és a répát vékony csíkokra reszeljük. No ez nem egy álommeló, én általában Janit udvarolom körbe, hogy tegye meg ezt nekem, mert neki OOOOlyan erős a keze. (nekem van egy tuppergyalum, amik julienre is vág, de ennek híján megteszi a sajtreszelő nagyobb lyukú oldala, tény,hogy minél vékonyabbak a csíkok, annál finomabb a saláta)


2. Elkészítünk egy tartármártást - én tejfölt, majonézt, porcukrot, sót, borsot szoktam kikeverni- pontos arányokat nem tudok, kóstolgatni szoktam közben.


3. A lereszelt káposztát kicsit megsózzuk és hagyjuk, hogy levet engedjen, majd kicsavarjuk és összekeverjük a répával, majd a tartármártással.


Az arányok? Nos, nincs rá tuti recept, mondjuk egy közepes káposztához és szoktam venni 4-5 átlagos méretű répát. Ehhez általában egy nagy dobozos tejfölből készítek tartárt.


Így is nagyon finom, egy friss kiflivel, de az igazán tuti, az, ha vékony csirkemell szeleteket vágunk a tetejére és jöhet egy kis reszelt sajt is.

Nincsenek megjegyzések: