2009. november 8., vasárnap

Fehércsokis-mogyorós kosárkák


Ezt a mutatós és finom aprósütit egy nemrégiben rendezett batyus bálra készítettem. A recept Stahl Judittól származik, a 30 perces édességek könyvéből. Valóban hamar elkészül, viszont nem túl olcsó sütemény. A hozzávalók közül bizony a fehércsoki,a tejszín, a mogyoró és az eper sem az alacsony áráról híres. Egy-egy ünnepi alkalomkor azonban, amikor szívesen áldozunk rá, könnyen és gyorsan arathatunk vele nagy sikert.




Fehércsokis-mogyorós kosárkák (Stahl Judit)




Hozzávaló:


3 tojásfehérje


15 dkg cukor


30 dkg őrölt mogyoró
20 dkg fehércsokoládé


2 dl tejszín


20 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett gyümölcs (pl. eper, ribizli, meggy)



A tepsi kikenéséhez:kevés olaj (én szilikonban készítettem)
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és olajba mártott kenőecsettel vékonyan kikenjük a muffintepsi 12 horpadását. Papírkapszli nem kell bele. (én minimuffin formában készítettem)



A tojásfehérjéket kézi habverővel enyhén habosra verjük, aztán a cukrot összekeverjük a darált mogyoróval, és a cukros mogyorót fakanállal hozzádolgozzuk a lágy tojásfehérjéhez. Ez a massza lesz a tésztánk: arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és nedves ujjal vagy kiskanállal jól belenyomkodjuk, mintha üres kosarakat készítenénk.



A tészta-kosarakat 10-12 perc alatt megsütjük, aztán várunk 5 percet, hogy kicsit kihűljenek. Ezután tompa hegyű késsel picit megmocorogtatjuk őket, és kiszedjük mindet a tepsiből.



Mialatt a tészta-kosarak elkészülnek, megcsináljuk a krémet. A fehércsokit apróra tördeljük, aztán éles késsel egészen mütyürnyi darabokra vágjuk. Ezután a tejszínt megmelegítjük egy kisebb fazékban, majd hozzáadjuk a csokit, simára keverjük benne, és a csokis tejszínt levesszük a tűzről.



Összeállítjuk az édességet: az üres, kihűlt tészta-kosarakba arányosan belekanalazzuk a fehércsokis krémet, azaz a csokis tejszínt, aztán a megtöltött kosarakat sütőpapíros tálcán 10 percre betesszük a mélyhűtőbe.


Ennyi idő alatt sűrűre dermed bennük a krém.




Tálaláskor annyi marad, hogy mindegyik kosárka tetejére rápakolunk egy kis piros gyümölcsöt.



12 sütemény lesz belőle.




Nincsenek megjegyzések: