2011. július 3., vasárnap

Mézestekercs


Ebben az őszies nyárban nem is tűnik ki igazándiból egy hozzávalóiban és ízvilágában is teljesen karácsonyi, téli sütemény. Az előző kuglófhoz hasonlóan ez is a maradékfelhasználás jegyében készült. Volt egy fél üveg szilvalekvárom, egy kis zacskó dió a fagyasztóban és némi méz. A házban isteni illat volt miközben sült a sütemény, az íze pedig még ebben az antinyárban is garantáltan, ugyanolyan nagyon finom.

Mézestekercs

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
7 dkg zsír ( én margarint használtam, mert a zsírom megavasodott :()
20 dkg porcukor
16 dkg méz
2 tojás
1 csapott teáskanálnyi mézeskalács-fűszerkeverék (ha nincs akkor kevés fahéj, szegfűszeg)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só


Töltelék:
Fél üveg szilvalekvár
20 dkg dió

Tetejére:
1 egész tojás felverve

Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk ( nyugodtan mehet a kenyérsütőbe - én is ott csináltam)
- A kész tésztát 3 részre osztjuk
- Mindegyiket egyenként kb. 30-35 cm hosszúra és 15-20 cm szélesre nyújtjuk
- A közepüket hagyjuk vastagabbra, mint a széleit.
- A középső részre tesszük a lekvárt és körberakjuk dióval.
- Ráhajtjuk a széleket a közepére, jól lenyomkodjuk és lekenjük a felvert tojással.
- Sütőpapíros vagy enyhén zsírozott tepsire tesszük és előmelegített sütőben kb. 10 percig magas hőfokon ( 200 ) majd utána alacsonyabban ( 150) szép aranybarnára sütjük.
- Sokáig eláll, ha kihűltek nejlonzacskóba vagy zárható dobozba rakjuk.

A recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik, módosításokkal.

Nincsenek megjegyzések: