2011. július 3., vasárnap

Kakaós gombóc


Tanév közben bizony , szégyen nem szégyen nem a virtuóz és változatos főzési szeánszaimról vagyok híres. Hétközben szinte egyáltalán nem főzök, vagy legalábbis nagyon alap ételeket. Általában ez úgy működik, hogy hétvégén főzök többfélét és aztán ezeket esszük amíg tart. Ez általában kedd-de maximum szerda. Utána hideg vacsorákkal és egyszerűbb melegekkel operálunk. Bizony ilyenkor már főtt ételnek számít a krinolin vagy a melegszendvics is :) Ezt ellensúlyozandó nyári szünetben kárpótlásként gyakran készítek időigényesebb dolgokat, amelyekre évközben nincs időm, kedvem, energiám stb. Ilyenkor általában jön a kívánságlista is, amin előkelő helyen szerepel a fánk, a csöröge és a lángos is. Most azonban egy új dolgot kért Jani, amiről eddig még nem hallottam: kakaós gombócot. Mivel nem ismertem, először nem tudtam, hogyan kezdjek neki, végül úgy gondoltam elindulok a szilvás gombóc vonalon- a Horváth Ilona féle szakácskönyvben kétféle receptet találtam hozzá: a főtt krumplisat és egy másikat ami egyszerű szilvás gombóc néven futott. Naná, hogy ez utóbbit választottam és nem bántam meg
A gombóc pedig sikert aratott minden fronton, még a spriccelési teszten is átment. Ugyanis Jani mesélte, hogy amikor régen ilyen evett a nővérénél, ahogy beleharapott a gombócba a megolvadt kakaó kifröccsent és összecsapta a frissen festett falat. Már kezdtem egészen elkeseredni, hogy akkor az enyém nem is igazi, ha nem csinál ilyet, amikor teljesen váratlanul csak működésbe lépett a kakaó-gejzír. Szerencsére a fal megúszta, csak az asztal és rajta minden lett csupa ragadós kulimász.
No de nyár van és holiday, úgyhogy ez is belefér.

Kakaós gombóc

1. Elkészítjük a tésztát: egy fazékba egy pohárnyi kb. 2 dl vizet öntünk és felforraljuk. Amikor már forr, belerakunk 5 dkg margarint és felolvasztjuk benne, majd hozzáöntünk 15 dkg lisztet és a tésztánkat simára keverjük.

2. Ha összeállt és szép sima, levesszük a tűzről és kihűtjük.

3. Amikor már alig langyos egyenként beleütünk 2 tojást és összegyúrjuk vele.

4. A kész tésztát hurkává formázzuk és darabokra vágjuk- én nagyobb gombócokat akartam, úgyhogy 10-12 db-ra vágtam, de lehet többre is, nyilván akkor kisebb darabokat kapunk.

5. A tésztadarabjainkat összegömbölyítjük, aztán téglalap alakúra nyújtjuk, a közepébe kb. egy teáskanál cukrozott kakaót- Nesquik-et rakunk, utána pedig a sarkait felhajtva és fent összecsípve ÓVATOSAN gombócot formálunk belőle, vigyázva, hogy ne lyukadjon ki és ne szóródjon ki belőle a töltelék.

6. Kevés olajon prézlit pirítunk.

7. A gombócokat bő, enyhén sós, forrásban lévő vízbe rakjuk és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz fenekére. (ha túl sokáig nem jön fel, óvatosan mozgassuk meg egy kanállal, hátha odaragadt)

8. Ha kész, kiszedjük őket és a prézliben meghempergetjük. Porcukorral tálaljuk.


Fontos!!!!! A tésztával csak akkor lehet jól dolgozni, ha már teljesen kihűlt, különben szakad, ragad. Akár hűtőbe is rakhatjuk egy kicsit. A nyújtásnál használjunk hozzá bátran és bőven lisztet, hogy ne ragadjon le a tészta, mert akkor ki fog szakadni a gombócunk, a kakaó beteríti a konyhát és mi még a percet is elátkozzuk, amikor kakaós gombóc gyártásba fogtunk. :)
Nincsenek megjegyzések: