2011. június 24., péntek

Citromos piskótatekercs (Stahl Judit féle)




Mostanában nem nagyon sütök. Legutóbb húsvétkor. De a múlt vasárnapi esős délután kifejezetten alkalmas volt rá és amúgy is tervbe volt véve ennek a Stahl receptnek a kipróbálása. Nem csalódtam. Egy igazi nyári sütemény: üde, friss, finom és könnyű. Próbáljátok ki!
Szinte teljesen a recept szerint mentem: kivéve, hogy a vajat Rámával helyettesítettem és a tetejét nem díszítettem kandírozott citromhéjjal.

Az eredeti receptet itt találjátok.
Itt pedig videón is megnézhetitek, hogy hogyan készül.

Ui1: Én általában kifejezetten ódzkodok a tejfölös süteményektől, de ezt bátran ajánlom.
Ui2: A piskótatekercsem még soha nem sikerült olyan jól, mint most.

Citromos piskótatekercs

Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 4,5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • A tejfölös krémhez:
  • 30 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 dl tej
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 db citrom
  • 1 db vaníliarúd

Elkészítés

Tejfölös krém
1. Megolvasztunk 5 dkg vajat egy nagyobb lábosban. Hozzászórjuk a lisztet, kézi habverővel elkeverjük. Ezután továbbra is kevergetjük, miközben apránként hozzáöntjük a tejet. Az egészből mérsékelt lángon, folyamatosan keverve, sűrű alapkrémet főzünk kb. 6-7 perc alatt.

2. A még meleg alapkrémbe robotgéppel beledolgozzuk a maradék vajat és a cukrot, hogy mindkettő teljesen felolvadjon. Ezután a géppel belevegyítjük a tejfölt, a citromok megreszelt héját, 2 evőkanál friss citromlevet és a vanília kikapart belsejét is.

3. A tejfölös krémet kihűtjük, aztán a mélyhűtőben kenhetően sűrűre dermesztjük, de vigyázzunk, ne fagyasszuk meg! (1 nappal korábban is elkészíthető, ekkor elég a hűtőbe tenni.)

Piskótatekercs
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Sütőpapírt terítünk egy 40x30 cm-es, keskeny peremű tepsibe.

2. A vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A tojásokat és a cukrot robotgéppel 5 perc alatt alaposan felhabosítjuk egy nagy tálban. A lisztet összevegyítjük a sóval, és 2-3 részletben fakanállal óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba. Végül a masszára finoman rálocsoljuk a kihűlt vajat, és fakanállal azt is beleforgatjuk.

3. A piskótamasszát széles pengéjű késsel egyenletes rétegben elsimítjuk a sütőpapíros tepsin és 14 perc alatt megsütjük. Ezután rácsra tesszük 2-3 percre, és közben kiterítünk egy konyharuhát az asztalra, amelyet kevés vízzel megspriccelünk.

4. Az enyhén nedves konyharuhára átfordítjuk a még meleg, de már nem forró piskótát a sütőpapíros oldalával felfelé nézve. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

Összeállítás
1. A kihűlt piskótát kitekerjük a konyharuhából és szétkenjük rajta a tejfölös krém 2/3-ad részét. Ezután újra feltekerjük, immár konyharuha nélkül.

2. A piskótatekercset áthelyezzük egy sütőpapíros tálcára és a külsejét bekenjük a maradék tejfölös krémmel.

3. Pár órára hűtőben dermesztjük, hogy összeérjenek az ízek.

1 megjegyzés:

Edit Schouren írta...

KÖszönÖm a receptet, a piskóta tekercs fantasztikusan jól sikerült, én citromkrém helyett málnás pudingkrémet tettem bele. Nagyon kellemes íze lett.
üdvözlettel: Edit Schouren