2010. június 13., vasárnap

Kolbászos,sonkás csónakok


Sok-sok más emberrel egyetemben én is szívesen böngészem Limara oldalát. Itt bukkantam nemrégiben erre a receptre. Szimpatikus volt, úgyhogy még aznap el is készítettem. Kicsit változtattam a recepten, mert nem volt sem graham lisztem, sem burgonyapelyhem. De ez nem ártott az ízének, elfogyott az utolsó darabig. :) Legközelebb még annyit fogok rajta variálni, hogy kisebb csónakokat készítek, hogy több apró darab legyen, mert így olyan nagyok lettek, hogy képtelen voltunk egyszerre megenni egy egészet.


Sonkás, kolbászos csónakok (Limara nyomán)


1 kis pohár joghurt

kb. 2 dl tej

1 tojás

0,5 dl olaj

2 teáskanál só

kb. 60 dkg liszt ( mivel eredetileg graham liszttel készült, ami jobban felveszi a folyadékokat, ha sima liszttel készítjük több liszt kell bele, figyelni kell gyúrás közben, akkor jó, ha rugalmas, könnyen kezelhető, nem ragacsos tésztát kapunk)

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztőEzekből a hozzávalókból tésztát dagasztunk kenyérsütővel, vagy kézzel, majd megkelesztjük. Ha kész annyi részre szedjük, ahány csónakot szeretnénk. (eredetileg 8, de ha kisebbeket akartok akkor több)

Ezután mindegyiket hosszú csikra nyújtjuk és rátesszük a tölteléket: a kolbászt simán feldarabolva, a sonkát apróra vágva és vajjal elkeverve (kb. 15 dkg sonkát 5-6 dkg-nyi vajjal)


Ezután a csíkok két oldalát és két végét behajtjuk, majd feltekerjük őket.


Sütőpapíros vagy szilikonos tepsire rakjuk őket és éles késsel a két szélét egészben hagyva, ejtünk egy-egy mély bemetszést a kis hengereinken. Ettől középen szépen szétnyílnak- mondjuk nekem ez a lépés nem lett tökéletes, ezután letakarjuk őket és újra megkelesztjük.


Végül sütés előtt a csónakok közepébe jó nagy kupac reszelt sajtot teszünk, majd előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük őket.


A csónakkészítésről Limaránál kiváló fázisfotókat találhattok. Mégegyszer köszönet neki a receptért.


UI: nemcsak langyosan, frissen volt finom, hanem másnap hidegen, uzsonnakor is jó szolgálatot tett :)

1 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű csónakok lettek!:) Köszönöm, nagyon örülök, hogy kipróbáltad!:)