2007. július 12., csütörtök

Narancsos kuglóf


Tartozom egy vallomással. Szeretem a kuglófokat, de jobbára csak készíteni. Gyorsan összedobható, sokféleképpen variálható és mutatós. Mégis a legtöbbjük nekem túl száraz. Ennek ellenére bőszen gyűjtögetem a különféle recepteket, sőt nemrégiben beruháztam a nagy kuflófkönyvre is. (az Uram hirtelen támadt vasárnap délutáni lendületében meg is sütött belőle egy remeket, nem lett rossz, de jó sem. Bár én már ott kiszálltam a dologból, amikor kiderült, hogy egy egész 10 dkg-s kakaó kell bele. Ez kb. 9,5 dkg-mal több mint amennyi kakaóra én egy sütiben hitelesítve vagyok. Mindenesetre a családtagok, akiknek a nagy részét szétosztogattuk, roppant hálásak voltak. Vagy azért mert ismerik a mondást, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, vagy azért mert imádják a full csokis-kakaós sütiket)
Van azonban egy olyan kuglóf amit én is szeretek ,még enni is. A receptet kb. 2 éve az interneten találtam, és bár nem tudom ki tette közzé, ismeretlenül is hála neki.

Hozzávalók:
25 dkg margarin
17 dkg cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
4 tojás
1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj
4 evőkanál citromlé
11 evőkanál narancslé
30 dkg liszt
1 sütőpor
12 dkg porcukor
kandírozott narancshéj
Sütés: kb. 50 perc


Elkészítés: A margarint, a csipet sót és a vaníliás cukrot, cukrot habosra keverem. Hozzáadom a tojásokat, a reszelt citrom- és narancshéjat. Ezekkel is összevegyítem. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 10 evőkanállal teszek hozzá, ezt felváltva keverem össze a 30 dkg liszttel (amit előzőleg elkeverek a sütőporral). Kuglófformába öntöm, és megsütöm. Melegem borítom ki, mert a máz, amit a tetejére kenek, így fog rádermedni.
Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverem a megmaradt 1-1 evőkanál citrom- és narancslével. A még folyós mázba beleszórom a kandírozott kockákra vágott narancshéjat. (Én a narancs héját szoktam picire kockázni.)
Jó étvágyat, isteni finom!
Megjegyzés:
Én szilikonos formában szoktam sütni, annál figyelni kell mert hamarabb odakozmál. (Legalábbis az én sütőmben)
A mázhoz én több levet szoktam egy picit tenni, hogy jó intenzív íze legyen, de nem szabad túlhígitani. Én nem tettem bele még soha kandírozott narancshéjat, mert sosem volt akkor otthon amikor ezt sütöttem.
A sütemény a narancslétől lesz igen sűrű, ajánlott a már összekevert tésztát 10-15 percet pihentetni, így finomabb és könnyebb lesz!

Nincsenek megjegyzések: