2021. december 15., szerda

Fehér csokis-mokkás trüffel


Az idei évben családilag megpróbálkoztunk a bonbon/trüffelkészítéssel. A recepteket szépen sorban megosztom itt is, hogy meglegyenek a következő alkalomra. Néhol kicsit változtattunk rajta, azt is jelezni fogom a recepteknél, bár előrebocsájtom, hogy mi nem hagytuk egy éjszakát állni a masszákat, így lehet, hogy ha hagyjuk akkor nem lett volna szükség plusz sűrítésre. 
Az első recept egy Stahl Judittól származó recept, itt megtaláljátok az eredetit. 
A képen a mandulába forgatott trüffelek készültek az itt leírt recept alapján. 


Fehér csokis-mokkás trüffel (Stahl Judit)

Hozzávalók:
- 20 dkg fehér csoki apróra vágva
- 2 evőkanál vaj
- 1 dl habtejszín
- 1 teáskanál instant kávé (nekünk nem volt csak 3in1-ben  Nescafénk, így kevésbbé lett kávés, de nekünk nem hiányzott)
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja (ez nagyon jót tett neki)

A hempergetéshez: 
- Kb.  5 dkg szeletelt mandula, pirítva és kicsit összevágva.


Elkészítés:

- A csokit és a vajat gőz felett felolvasztjuk. ( egy edénybe vizet forralunk, rátesszünk egy pontosan passzoló tálat, bele a csokit és a vajat, vigyázzunk a tál alja ne érjen bele  a vízbe, folyamatosan kavargassuk)
- Ha felolvadt hozzáöntjük a tejszínt, a kávét és a narancshéjat.
- Addig keverjük, amíg sima, bársonyos krémet kapunk. 
- Utána hagyjuk kihűlni és utána hűtőbe tesszük és egy éjszakán át hűlni, dermedni hagyjuk. 

- A kész masszából nedves kézzel golyókat formálunk és a pirított mandulába hempergetjük.

Mi nem vártuk ki az egy éjszakát, így kissé lágy lett a masszánk. Annak érdekében, hogy formázni tudjuk finomra darált mandulát kevertünk hozzá, így már sikerült a formázás és az ízének sem ártott. :)




Nincsenek megjegyzések: