Az úgy történt, hogy egy februári éjszakán leszakadt a szakácskönyveimet tartó polc. A férjem szerint nem véletlenül, állítása szerint túl volt terhelve és nem bírta tovább. Ennek következtében az összes létező receptes újságom, könyvem, újságból kitépett - majd egyszer megcsinálom- fecnim szanaszét, szó szerint a lábaimnál hevert. Így került elő egy anno a Nők Lapjából kitépett lap, amin többek között ez a recept is volt. Nosza, neki is ugrottam. Ezer éve nem sütöttem muffint, így kissé tartottam tőle. De kár volt, mert nagyon jó lett. Bár ez inkább már cupcake, hiszen a tetején van egy adag krém is. Az elnevezés végül is mindegy, a lényeg, hogy finom lett: alul vaníliás-kakaós tészta, rajta egy kellemesen savanykás-vaníliás meggykrém. Tuti párosítás! A nyári melegben is jó választás lehet, de egy nehezebb, zsírosabb ebéd után is tök jó könnyed desszert.
Duna-hullám muffin
Hozzávalók a tésztához:
- 5 tojás
-25 dkg cukor
- 10 dkg vaj/margarin
- fél dl víz
- fél csomag sütőpor
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg meggy befőtt (magozva, lecsepegtetve)
Hozzávalók a krémhez:
- 3 dl meggylé (befőtt leve) - nekem egy picit kevesebb volt, kipótoltam vízzel
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás (főzős) pudingpor ( a recept szerint akár puncsos is lehet)
- 15 dkg vaj/margarin
Díszítéshez (ízlés szerint)
- pár szem meggy esetleg recselt csokoládé
Elkészítés:
1. A tojásokat lágy habbá verjük robotgéppel, majd mehet hozzá a cukor és az olvasztott margarin, valamint a víz.
2. Végül már fakanállal beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
3. A papírral bélelt muffinformák aljára teszünk egy-egy adag tésztát, mindegyikre jöhet pár szem (én 4-et raktam) magozott meggy.
4. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és ráhalmozzuk a muffinjaink tetejére.
5. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sülnek. Tűpróbával ellenőrizzük.
6. Amíg hűlnek, jöhet a krém: a pudingporból, cukorból és a meggyléből pudingot főzzünk.( nem klasszikus pudingot kapunk, hanem inkább egy zseléhez hasonlító krémet)
7. Ha kihűlt 15 dkg vajhoz/margarinhoz adjuk és robotgéppel simára keverjük.
8. Végül a kihűlt muffinjaink tetejére rakjuk ( a legszebb nyilván csillagcsöves habzsákkal-nekem nem volt, csak úgy simán kanállal halmoztam rá)
9. Végül tetszés szerint díszítjük.
Hétköznapi próbálkozásaim, sikereim és kudarcaim a konyhában. Senki ne várjon csupán különleges hozzávalókból készülő ételeket. Hétköznapi a konyhám, nem használok napi szinten üvegtésztát, pestót, fenyőmagot vagy éppen kókusztejet. De azért szeretem a finom ízeket és a saját magam keretei között szeretek kísérletezgetni, új dolgokat kipróbálni. Néha több, néha kevesebb sikerrel,mint mindenki.
2017. május 1., hétfő
2017. április 28., péntek
Krémsajtos sonkakrém
A húsvéti maradék sonka felhasználására is kitűnő ötlet, de én ennek híján vettem a boltban egy kis darab főtt-füstölt sonkát, de akár tarja, lapocka is jó lehet, attól függően mit lehet éppen kapni és melyik a szimpatikus.
Nagyon gyors, finom, egyszerű recept. Mi ettük friss kiflivel és teljes kiőrlésű kenyérrel is, hozzá rengeteg zöldséggel. Mindenhogy nagyon finom volt. Csak ajánlani tudom. :)
A receptet a Nők Lapja konyha áprilisi számában találtam.
Krémsajtos sonkakrém
Hozzávalók:
- 15 dkg főtt, füstölt sonka
- 15 dkg natúr krémsajt
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál mustár
- só
- frissen őrölt bors
A hozzávalókat egy késes robotgépbe raktam és krémesre turmixoltam. A végén még megszórtam egy kis snidlinggel. Határozottan jót tett neki.
Nagyon gyors, finom, egyszerű recept. Mi ettük friss kiflivel és teljes kiőrlésű kenyérrel is, hozzá rengeteg zöldséggel. Mindenhogy nagyon finom volt. Csak ajánlani tudom. :)
A receptet a Nők Lapja konyha áprilisi számában találtam.
Krémsajtos sonkakrém
Hozzávalók:
- 15 dkg főtt, füstölt sonka
- 15 dkg natúr krémsajt
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál mustár
- só
- frissen őrölt bors
A hozzávalókat egy késes robotgépbe raktam és krémesre turmixoltam. A végén még megszórtam egy kis snidlinggel. Határozottan jót tett neki.