
Hétköznapi próbálkozásaim, sikereim és kudarcaim a konyhában. Senki ne várjon csupán különleges hozzávalókból készülő ételeket. Hétköznapi a konyhám, nem használok napi szinten üvegtésztát, pestót, fenyőmagot vagy éppen kókusztejet. De azért szeretem a finom ízeket és a saját magam keretei között szeretek kísérletezgetni, új dolgokat kipróbálni. Néha több, néha kevesebb sikerrel,mint mindenki.
2009. december 31., csütörtök
2009. december 30., szerda
Hagymás pogácsa- a holnapi buliig még elkészülhet....
.jpg)
Néhány hete sütöttem ezt a pogácsát, most pont aktuális lehet, hiszen szilveszterkor gyakran elkél egy kis harapnivaló a pezsgő mellé. Mónika Torkos Kuckó nevű blogjában találtam a receptet, aminek az eredetije Limara nevéhez fűződik. Az ő adagja nekünk túl nagy volt, úgyhogy Mónika féladagra számolt hozzávalóival készítettem el. Nagyon finom, kiadós. A hagyma nagyon jól érződik benne, de még nem annyira, hogy zavaró legyen.
Hagymás pogácsa
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt
25 dkg margarin
1 ek só
1 tojás
0,5 dl tej
csipet cukor
1 pohár tejföl
2,5 dkg élesztő
Ezekből kenyérsütőben tésztát dagasztottam és kb. 1 órát hideg helyen pihentettem.
Miközben pihen 2-3 fej lilahagymát (attól függően, hogy mennyire akarjuk hagymásra és mekkorák a hagymáink) félkarikákra vágjuk és 3-4 dkg vajon puhára pároljuk, de vigyázzunk, hogy nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és a megpárolt hagyma háromnegyed részét egyenletesen elszórjuk rajta. Ezután következik a hajtogatás.
Szóval a tésztánkat gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd a felső harmadot ráhajtjuk a középsőre, az alsó harmadot pedig ennek a tetejére.
Ide jöhet a maradék hagyma.
Ezután kétoldalról behajtjuk középre a tésztát, majd kettéhajtjuk, mint egy könyvet.
(Így leírva lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de Limaránál megnézhetitek lépésről-lépésre fotókkal dokumentálva is, ha zavarosnak tűnik. )
Ezután szintén hagyjuk pihenni egy fél órát, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, lekenjük a tetejüket felvert tojással, majd kb. 20 perces pihentetés után forró, 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt megsütjük őket.
2009. december 11., péntek
A gondolat teremtő ereje.....
A Príma konyhában hónapok óta megy egy sorozat,amiben különböző gasztroblogokról szemléznek. A decemberi számot lapozgatva, átfutott az agyamon, hogy milyen klassz lenne, ha egyszer az én blogom is a " kiválasztottak" között lenne. És..... pár másodperccel később a következő látvány tárult a szemem elé.
